Stap 2: Hout kopen

Vorige Artikel 2 van 24 Volgende

Als het goed is weet je de afmetingen van de tafel die je wilt gaan maken. We gaan nu op zoek naar het hout! Als je naar de houthandel van je keuze gaat, leg dan goed uit wat je wilt gaan maken. Geef aan dat je een riviertafel wilt gaan maken van het soort hout dat je zoekt.

Lengte van het hout

Let er op dat het hout wat je koopt, minimaal 20cm langer is dan het uiteindelijke formaat van de tafel. Wil je dus een tafel van 100cm maken, koop dan minimaal een stuk hout van 120cm.

Dit omdat je bij het haaks zagen van het tafelblad, altijd wat in de lengte op moet offeren. Als je tafel niet helemaal haaks is na je eerste zaagsnede, kun je hem altijd nog corrigeren.

Dikte van het hout

Een gemiddeld tafelblad is tussen de 4-5 centimeter dik. In mijn opinie is dikker mooier, maar dat betekend ook direct dat de tafel duurder wordt. Dikker hout is duurder, er moet meer epoxy in. Ik zou er dus op mikken dat je een blad van ongeveer 4 centimeter dik over wilt houden. Boomstambladen zijn bijna nooit helemaal vlak, dus we moeten het blad nog gaan afvlakken. Hierdoor zul je ook wat dikte in het blad verliezen. Ga dus op zoek naar een houten blad van minimaal 5 centimeter dik!

Breedte van het hout

Nu moet je gaan kijken naar de breedte van het hout. In principe kun je op zoek gaan naar een boomstamblad in elke afmeting. Het is net wat je zelf mooi vindt. Wil je een tafel met naar verhouding veel epoxy en weinig hout, dan kun je op zoek gaan naar een smal boomstamblad. Wil je een smallere rivier, dan moet je op zoek gaan naar een breed boomstamblad. Let wel op, het aanschaffen van hout wordt duurder naarmate het boomstamblad langer, breeder en dikker is, maar toch is het boomstamblad niet de grootste kostenpost van de epoxy riviertafel! Epoxy is duurder dan het hout! Een duurder blad kopen betekend dus minder epoxy gebruiken en is naar saldo goedkoper!

Er zijn eigenlijk 2 manieren hoe ik mijn hout selecteer. Voor kleinere tafels koop ik een boomstamblad in de afmeting die ik nodig heb (+20cm!) en zaag het blad doormidden, zoals op onderstaande foto.

Ik hou dan twee delen over die ik gebruik om de riviertafel te maken. Zijn deze twee delen te smal omdat ik een grotere tafel wil maken, kun je ook voor de volgende optie kiezen. Je koopt hiervoor twee delen die beiden de totale lengte (+20cm) van je uiteindelijke blad hebben. Je zaagt van deze boomstambladen aan de zijkanten een stukje af om een rechte lijn te maken, zoals op onderstaande foto:

Hierdoor houdt je bredere stukken hout over. 

Het blad doormidden denken

Bij het uitzoeken van een mooi boomstamblad kijk ikzelf altijd naar een aantal dingen. Heeft het hout een mooie tekening?

In onderstaande foto zie je een prachtig boomstamblad van eiken met een hele mooie tekening.

Ook zoek ik altijd naar hout met defecten. Zit er een grote noest in of een grote scheur of gat? Deze kun je mooi vullen met epoxy om een extra gaaf effect te krijgen. Plus, voor deze bladen betaal je minder, ze zijn namelijk in de ogen van de houthandel minder goed te verkopen. Voor ons zijn ze juist erg praktisch! Heb je het idee dat je geen korting krijgt? Vraag er dan om! Zeg, dit blad vind ik wel mooi maar er zit een groot gat in. Wellicht dat de houthandelaar je dan korting geeft.

 

 

 

Nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven van nieuwe producten en aanbiedingen?
Aanmelden

Social

  

 

 

Verzendkosten

NL:
Brievenbuspost: €4,95
Pakketpost: €7,45
Afhalen: Gratis

BE:
€10,00  

Boven €100 gratis verzending

 

© 2018 - 2022 Fennah.nl | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel