Vorige Artikel 4 van 24 Volgende

Stap 4: Het blad op maat zagen

De volgende stap is het boomstamblad op maat zagen. Als het goed is heb je de lijnen van je tafel ruim afgetekend en kun je met de zaag het blad op maat gaan zagen. 

Stap 4: Het blad op maat zagen

In de checklist zag je dat ik een drietal zagen noemde. Het gemakkelijkst is het gebruik van een invalzaag met geleiderails. Deze stap kun je echter ook doen met een cirkelzaag of decoupeerzaag met lange zaagjes.

Cirkelzaag

Heb je een cirkelzaag zonder geleiderails? Deze kun je ook zelf maken. Hier zijn leuke filmpjes over te vinden op het internet, maar nog gemakkelijker is de zaag gewoon langs een rechte regel hout of lange waterpas te laten lopen, die je hebt vastgeklemd aan het boomstamblad.

Je moet hiervoor de afstand meten tussen het zaagblad en de buitenste zijde van de zaag die tegen de geleiderails aanloopt. Teken deze afstand op een aantal plekken af op je boomstamblad en klem de regel op deze diepte vast. Kijk goed, door middel van het plaatsen van je zaag, of deze op de juiste afstand staat en pas zonodig aan.

Invalzaag

Leg het blad op een verhoging zoals een stuk piepschuim of een stuk restant van multiplex. Leg het hout op de piepschuim of multiplex, en laat het gedeelte wat je af gaat zagen overhangen. Hierdoor zal er geen druk op het hout komen wanneer je het zaagt en heb je minder kans dat je zaag vastslaat. Leg de geleiderails van je invalzaag op de lijn en klem deze indien gewenst vast. Zaag rustig en laat het gereedschap het werk doen. Zodra je gereedschap gaat schreeuwen, wil je te snel zeg ik wel eens. Gewoon rustig aan.

Decoupeerzaag

Het zagen met de decoupeerzaag werkt in principe hetzelfde als het zagen met een cirkelzaag zonder geleiderails. Zie dus hierboven hoe je de zelfgemaakte geleidebalk plaatst op het boomstamblad. Meer informatie over recht zagen met een decoupeerzaag kun je ook lezen in dit artikel.

 

 

 

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van onze nieuwste blogposts?
Aanmelden

Nieuw

 

Social

   

    

 

Populaire videos

 

Maatwerk

Ik kan vrijwel alles op maat maken! Heb je een mooi meubel op het internet gezien maar kun je hem nergens kopen? Stuur mij dan snel een bericht!

© 2018 - 2021 Fennah.nl | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel