Artikel 15 van 24

Stap 15: Epoxy mengen en gieten!

Dan is nu het moment aangebroken om de epoxy te gaan mengen! Pak je berekening, over hoeveel epoxy je moet gebruiken, er maar bij!

Mengen op gewicht, niet op liters

De berekening die je hebt gemaakt is in liters. Nu heb ik in een eerdere stap gezegd dat je je epoxy (bij de meeste merken epoxy althans), moet afwegen op gewicht, niet op aantal liters. Dit lijkt tegenstrijdig toch? Nee, er zit vaak namelijk verschil in het gewicht van je deel A epoxy (giethars) en je deel B epoxy (gietharder). Hierdoor zou je mengverhouding dus niet goed zijn als je afmeet op aantal liters. Het aantal liters epoxy dat je volgens je berekening nodig hebt, komt echter wel aardig overeen met de liters epoxy die je hebt besteld. Als het goed is heb je extra epoxy besteld zoals aangegeven in een eerdere stap.

Grote emmer voor het mixen

Afhankelijk van de grootte van je rivier en het aantal liters die je nodig hebt, zou mijn advies zijn om je gietingen niet groter dan 5 liter te doen (dit is overigens ook het maximale gewicht dat de meeste keukenweegschalen meten!). Mocht er namelijk toch ergens een lek in je mal zitten, dan ben je al je epoxy kwijt. Deze loopt er namelijk gewoon uit en stopt niet totdat jij het gat gedicht hebt. Dit kan ook later gebeuren, bijvoorbeeld een uur na je gieting! Het is dus zaak om na je gieting je project goed in de gaten te houden op lekken.

Gebruik je grote emmer op je keukenweegschaal, en meng de epoxy in de emmer. Als je de goede verhouding hebt kun je je kleurstof of kleurpigment bij de epoxy doen en mengen met de verfmixer die je in je schroefmachine gedaan hebt. Zorg dat je echt minimaal 5 minuten of zelfs langer de epoxy mixt! Laat de epoxy vervolgens even staan alvorens te gieten. Zie onderstaande video voor het mengen van je epoxy en het gieten daarvan.

Het gieten van de epoxy

Zoals je gezien hebt in het filmpje kun je gewoon de epoxy in de rivier gieten. Zorg ervoor dat je het rustig erin giet en de epoxy zijn weg laat vinden. Als je alles ineens erin gooit heb je kans dat het over de tafel heen spat, en elke druppel epoxy die je verspilt is zonde.

Herhaal de laatste stappen totdat je rivier tot over de rand gevuld is (dus tot aan de kitdam).

Wat te doen als je toch ergens een lek hebt?

In het ergste geval kom je er toch achter dat je een lek hebt! Wat kun je nu doen? Epoxy is zo vloeibaar als water dus als het ergens een weg vindt om te ontsnappen, dan loopt het er gewoon uit. Een voordeel is dat vaak wel duidelijk is waar de epoxy eruit loopt, omdat je kleur hebt toegevoegd aan de epoxy zie je snel dat er bijvoorbeeld druppels op de grond vallen.

Als dit zo is, spoor dan de plek van de lek op. Zorg dat je aardig wat keukenpapier en je kitspuit bij de hand hebt.

Maak de plek van het lek schoon met keukenpapier. Zorg dat het goed droog is, en hou een schoon keukenpapiertje op de lek totdat je je kitspuit gebruiksklaar hebt. Haal het keukenpapiertje weg en spuit zoveel mogelijk kit tegen de plek van het lek aan. Zorg dat er een dikke klodder zit op het lek en druk het goed aan met je vinger. Blijf kit toevoegen totdat je niets meer ziet lekken.

Het klinkt misschien raar, maar op dit moment is het echt damage control! Je mooie mal wordt ineens voorzien van klodders kit, het ziet er niet meer uit! Maar je enige doel op dit moment is het lekken voorkomen!

 

 

© 2018 - 2024 Fennah.nl | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel