Vorige Artikel 4 van 10 Volgende

Waarom zijn riviertafels zo duur?

De meeste mensen schrikken als ze de prijs van mijn tafels zien. Ik vraag ongeveer €1300 per vierkante meter tafelblad. Hierdoor kost een tafel al snel meer dan €2000, en dan heb je een 'standaard formaat'!

Maar waarom zijn riviertafels nu zo duur?

De reden dat deze tafels zo duur zijn heeft te maken met een aantal factoren. De voornaamste is dat het maken van deze tafels veel meer tijd in beslag neemt dan een standaard tafel. Een riviertafel wordt gemaakt van houten schaaldelen (boomstambladen) die uit één deel bestaan, waar een standaard tafel gemaakt wordt van houten planken, die verlijmd worden. Deze planken kunnen kant en klaar door de meubelmaker besteld worden. 

Het maken van een riviertafel in vogelvlucht

Het boomstamblad wat ik koop moet op maat gezaagd worden. Daarna moet het vlak gemaakt worden. Hierna moet er een mal gemaakt worden waar de tafel in komt te liggen en de epoxy (die de rivier maakt) gegoten worden. Het uitharden van de epoxyhars duurt een aantal dagen. Hierna moet de tafel opnieuw gevlakt worden, en begint het schuuproces. Van grof schuurpapier naar superfijn schuurpapier waarbij zelfs met water geschuurd moet worden. Wanneer dit is gedaan kan ik gaan polijsten! Dan moet de tafel nog afgewerkt (veredeld) worden met bijvoorbeeld een beschermende olie of lak, vaak in meerdere lagen. En dan is het blad klaar! Nu moet het onderstel nog gemaakt worden! Dit is in een vogelvlucht hoeveel werk er komt kijken bij het maken van een riviertafel.

Hoe wordt een standaard tafel gemaakt?

Een standaardtafel wordt zo gemaakt: De meubelmaker pakt de planken, die hij op het goede formaat heeft gekocht bij zijn leverancier. De planken worden verlijmd tot het formaat van de tafel. Eventueel wordt de tafel exact op maat gezaagd. Even met schuurpapier erover en een ronde rand frezen (optioneel). Zet dit blad op een standaard onderstel, zet het geheel in de olie en klaar. Natuurlijk is dit enorm overdreven en is ook het maken van een standaard tafel een vak apart. Ik wil hier enkel het grove contrast aangeven van het maken van een standaard tafel in vergelijking met een riviertafel op maat!

Kosten van materialen

Een andere reden dat deze tafels zo duur zijn is dat de materialen duurder zijn als bij een standaard tafel. Het kopen van eiken planken om een tafel te maken is goedkoper als een gigantisch boomstamblad kopen. Overigens is de epoxy die gebruikt wordt voor de rivier erg prijzig. 

Overzicht van de stappen voor het maken van een riviertafel

Hierboven heb ik in een vogelvlucht aangegeven hoe een riviertafel gemaakt wordt. Op deze pagina staat een complete gids voor het zelf maken van een riviertafel. Daar kun je exact lezen welke stappen je moet nemen voor het maken van een riviertafel.

Korte video: maken riviertafel

In onderstaande video laat ik in een snel tempo het proces van het maken van een riviertafel zien! Erg leuk om te kijken.

 

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van onze nieuwste blogposts?
Aanmelden

Nieuw

 

Social

   

    

 

Populaire videos

 

Maatwerk

Ik kan vrijwel alles op maat maken! Heb je een mooi meubel op het internet gezien maar kun je hem nergens kopen? Stuur mij dan snel een bericht!

© 2018 - 2021 Fennah.nl | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel