Vorige Artikel 2 van 10 Volgende

Hoe herken ik gestolen gereedschap?

Je bent op zoek naar gereedschap en vind een leuke advertentie op marktplaats, en de prijs is eigenlijk best wel mooi! Misschien zo goedkoop dat het te mooi is om waar te zijn!

Misschien is het gereedschap dat je aangeboden wordt, wel gestolen! Toch is het wel aantrekkelijk om dat gereedschap, waar je normaal honderden euro's voor betaald, nu voor een paar tientjes kunt kopen! Het is erg  verstandig om er zeker van te zijn dat het gereedschap dat je koopt niet gestolen is!

Gestolen gereedschap kopen is strafbaar!

Het aanschaffen van gestolen gereedschap kan in bepaalde gevallen namelijk strafbaar zijn (schuldheling). Als jij als koper had kunnen vermoeden dat gereedschap dat je koopt gestolen is, ben je strafbaar voor schuldheling. Maar hoe moet jij vermoeden dat gereedschap gestolen is?

De prijs is te mooi om waar te zijn

Als jij die mooie Festool stofzuiger, die normaal tweedehands €300 kost aangeboden krijgt voor €125 euro, kun jij vermoeden dat het gereedschap gestolen is. De prijs is immers te mooi om waar te zijn! In dit geval zou je aan de verkoper kunnen vragen om de bon of factuur die hij heeft gekregen bij aanschaf te overleggen. 

De omstandigheden waarin je het gereedschap koopt kloppen niet

De prijs is redelijk. Maar de adverteerder wil met je afspreken op een industrieterrein, in de avond en heeft geen duidelijke persoonsgegevens bij zijn naam staan. Ook nu kun je het redelijke vermoeden hebben dat er iets niet klopt! Waarom zou de verkoper niet bij zijn woning met je afspreken? En waarom heeft hij geen duidelijke persoonsgegevens bij zijn advertentie staan? Let in dit geval ook goed op dat het gereedschap dat je koopt niet gestolen is!

Hoe kun je controleren dat gereedschap gestolen is?

In veel gevallen is niet met zekerheid te controleren of gereedschap gestolen is. Er zijn wel een aantal manieren hoe je zoveel mogelijk uit kunt sluiten dat gereedschap gestolen is. De meeste gereedschapsmerken geven de mogelijkheid om gereedschap te registreren voor het verkrijgen van extra garantie. Dit is ook een goede manier om te kijken of gereedschap gestolen is. Je kunt de verkoper dus vragen om het serienummer omdat je wilt nagaan of het gereedschap wel eerlijk is. Als je hierop niets meer hoort van de verkoper, weet je genoeg. Als hij aangeeft dat hij geen serienummer kan vinden, weet je genoeg. Als je wel een serienummer krijgt is dit een goed signaal. Neem contact op met het merk van het gereedschap en leg je situatie uit en dat je een serienummer wilt laten checken, of dit bij hun als gestolen geregistreerd staat. Ook kun je contact opnemen met de politie en vragen of ze willen kijken of gereedschap als gestolen geregistreerd staat. 

Wanneer kun je het gereedschap kopen?

Als je voor jezelf voldoende uitgesloten hebt dat het gereedschap van diefstal afkomstig is, kun je het gerust kopen. Mocht de politie ooit aangeven dat je gestolen gereedschap in je bezit hebt, kun je door aan te tonen dat je bovenstaande stappen ondernomen hebt om te controleren of het gereedschap gestolen is, je goede bedoelingen aantonen.

Dit overkwam mij: Te mooi om waar te zijn!

Op een gegeven moment was ik aan het werk bij mijn werkplaats bij mijn woning toen een grijs bedrijfsbusje mijn oprit opgereden kwam. De bestuurder stapte uit en kwam in mijn richting gelopen. Hij gaf aan dat hij van een bedrijf was wat gereedschap over had van een beurs die hij goedkoop aan mij mocht verkopen. Lees hier verder...

 

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van onze nieuwste blogposts?
Aanmelden

Nieuw

 

Social

   

    

 

Populaire videos

 

Maatwerk

Ik kan vrijwel alles op maat maken! Heb je een mooi meubel op het internet gezien maar kun je hem nergens kopen? Stuur mij dan snel een bericht!

© 2018 - 2021 Fennah.nl | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel