Vorige Artikel 1 van 7 Volgende

5 fouten die beginnende houtbewerkers maken!

Als jij wilt beginnen met houtbewerking is de kans groot dat je de volgende 5 fouten gaat maken. Ik noem het fouten, maar het zijn meer verkeerde inzichten, verkeerde beslissingen en gedachten die ervoor zorgen dat je een soort van valse start maakt! Laten we snel beginnen!

1. Teveel en te duur gereedschap kopen

De kans is groot dat als jij wilt beginnen met houtbewerken, dat je jezelf niet tekort wilt doen en dat je vanallerlei gereedschap gaat kopen. Als je wat geld opzij hebt voor het starten van je houtbewerkingsbedrijf dan is het erg aanlokkelijk om ook nog eens het 'dure' gereedschap (wat is duur? Kwaliteit is ook belangrijk!) te kopen. Als jij wilt beginnen zou ik je willen adviseren om het gereedschap te kopen wat jij nodig hebt voor je eerste project! En ga ook niet meteen in de Festool winkel shoppen. Koop eerst gereedschap van een lagere prijsklasse. 

Als je dit namelijk doet bespaar je een hoop geld wat je opzij kunt zetten, en niet alleen dat, je kunt ook nog eens kijken hoe het gereedschap werkt en je leert ermee om te gaan. Op deze manier kun je niet alleen je eerste opdrachten gewoon maken, maar kom je er ook achter wat je nu mist in het gereedschap dat je gekocht hebt. Mocht deze aan vervanging toe zijn weet je precies wat je zoekt in het stuk gereedschap en kun je gericht gaan zoeken naar een gereedschap wat aan je eisen voldoet. 

Het kan namelijk zijn dat als je meteen een stuk gereedschap koopt uit de middelklasse, van bijvoorbeeld Makita of DeWalt, dat je aardig wat betaald voor dit gereedschap en dat het toch niet aan je eisen voldoet! Als je het goedkope gereedschap eerst had gekocht had je dit geweten en had je een meer weloverwogen keuze kunnen maken!

2. Te weinig zelfvertrouwen

Als je begint met houtbewerking, moet je er volledig voor gaan. Ik merk vaak dat ik vragen krijg van houtbewerkers over hoe ze nu moeten starten, en ik merk vaak dat er een grote terughoudendheid is. Moet ik daar wel aan beginnen, ik weet niet hoe dat moet. DOE HET GEWOON! Begin eraan! Als een project je te moeilijk lijkt, kijk dan op YouTube. Er staan talloze filmpjes op YouTube waarin alle onderdelen van houtbewerking stap voor stap worden uitgelegd.

Moet je dan meteen aan het moeilijkste project beginnen? Die gigantische riviertafel met een gecompliceerd onderstel? Nee, dat is ook niet slim. Begin met een eenvoudig product en breid het steeds verder uit en maak je projecten steeds iets moeilijker. Zo leer je houtbewerken. Maar vaak is het gewoon een kwestie van doen, eraan beginnen. Natuurlijk maak je fouten en er zal ook genoeg duur hout in de open haard verdwijnen, maar uiteindelijk kom je er!

3. Te weinig geld vragen voor je producten!

Dit is er eentje waar ik zelf ook vaak tegenaan ben gelopen. Je denkt een juiste prijsberekening voor je product te hebben gemaakt, maar achteraf kom je erachter dat het maken van het project je eigenlijk alleen maar geld heeft gekost. Zorg ervoor dat je een goede prijsberekening maakt en dat je jezelf niet te kort doet. Dit geld al helemaal als je maatwerk gaat maken! Reken gewoon ruim. Als de klant het te duur vindt, dan is het jammer. Op het moment krijg ik zoveel maatwerkverzoeken binnen dat ik altijd genoeg werk heb. Hierdoor kun je gewoon een goede prijs vragen. Je moet zorgen dat je niet voor niks gaat werken. Maatwerkproducten zijn uniek en daar mag best voor betaald worden! Men krijgt immers een uniek product wat afwijkt van de standaard producten. Standaard producten kunnen in grote aantallen gemaakt worden, maatwerk niet.

4. Jezelf te weinig tijd geven voor een project

Ik krijg zovaak vragen als: "Wij zijn op zoek naar een maatwerk riviertafel, en die zouden we graag hebben als volgende week ons nieuwbouwhuis opgeleverd wordt!"

Vooral als je begint, en je nog niet zoveel opdrachten hebt, is het verleidelijk om hieraan toe te geven. Doe het niet! Voor maatwerkproducten mag je best wat tijd uittrekken. Voor een maatwerk riviertafel heb ik een levertijd van 3 maanden. Dat is natuurlijk erg ruim, maar dat is de tijd die ik denk nodig te hebben om mijn tafels te maken. Je hebt op een gegeven moment niet één maar meerdere klanten die op hun producten wachten. 

Als je jezelf te weinig tijd gunt en constant met strakke deadlines werkt, haal je de lol uit het houtbewerken en overbelast je jezelf. Bovendien levert dit enorm veel stress op en dat hou je niet vol! Reken dus ruim. Als de klant het te lang vindt duren wacht je op de klant die wel geduld heeft voor dat prachtige maatwerkproduct dat je maakt!

5. Stoppen met leren

Op een gegeven moment vind je een soort van favoriete product dat je gaat maken. Ik maak voornamelijk riviertafels! Dit wordt een soort van ritme, tafel na tafel. Het is dan moeilijk om te blijven leren in het houtbewerken. Ik zorg er altijd voor dat ik tussendoor nieuwe of andere projecten blijf doen, zodat ik bedreven blijf in alle aspecten van het houtbewerken. Of het nu houtdraaien is, het maken van kasten in plaats van tafels of het maken van een nieuwe werkbank. Blijf jezelf uitdagen!

Ben je na een dag houtbewerken wel klaar, en heb je geen zin om aan een nieuw of ander project te werken? Ga dan lekker op de bank zitten, zet YouTube aan en ga naar andere houtbewerkers kijken. Ikzelf krijg hier altijd enorm veel inspiratie van en leer elke keer weer wat bij. Of ik zie ze iets doen waarvan ik denk, dat moet ik ook eens proberen!

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van onze nieuwste blogposts?
Aanmelden

Nieuw

 

Social

   

    

 

Populaire videos

 

Maatwerk

Ik kan vrijwel alles op maat maken! Heb je een mooi meubel op het internet gezien maar kun je hem nergens kopen? Stuur mij dan snel een bericht!

© 2018 - 2021 Fennah.nl | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel