Wat is epoxy?

Epoxy is een twee-componenten kunststof hars die bij gebruik vloeibaar gemixt wordt. Eventueel kunnen er kleurstoffen of pigmenten toegevoegd worden in het mixproces zodat de epoxy een kleur of textuur krijgt! De epoxy wordt vervolgens gegoten in bijvoorbeeld de rivier van een tafel.

Het is belangrijk dat het vol te gieten object waterdicht is, zodat er geen epoxy uitlekt. Epoxy is erg duur en dat zou natuurlijk zonde zijn! Na het gieten hard de epoxy uit door een thermohardende reactie. Hiermee bedoel ik dat de epoxy warm wordt bij het uitharden. Bij het uithardingsproces is het erg belangrijk dat je de temperatuur van zowel de kamer als de epoxy in de gaten houd! Als de ruimte te warm is hard de epoxy te snel uit waardoor er belletjes en barsten kunnen ontstaan. Is de ruimte te koud dan duurt het uithardingsproces erg lang.

De bewerking van epoxy

Na het uitharden kan de epoxy bewerkt worden. De bewerking van epoxy is ongeveer gelijk aan die van hout. Hiermee bedoel ik dat je de epoxy bijvoorbeeld kan zagen, schuren, inboren etcetera! Om epoxy te laten glanzen moet deze opgeschuurd worden van lage korrel schuurpapier naar een hoge korrel schuurpapier. Ikzelf schuur epoxy van korrel 120 tot en met korrel 3000. Hierna moet de epoxy gepolijst worden. Kortom, het bewerken van epoxy is een tijdrovend proces. Samen met de kosten van de aanschaf van de epoxy kom je erachter dat epoxy erg kostbaar is, vandaar dat producten waarin epoxy verwerkt is ook relatief duur zijn!

 

© 2018 - 2024 Fennah.nl | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel